Veckans inspiration

Veckans inspiration

maj 17, 2021 2 av Tova Pettersson

Bild: Tova Pettersson

Vecka 20

***

Den pågående globala pandemin har tvingat många människor runt om i världen att spendera mycket mer tid i hemmet vilket har drabbat och påverkat oss alla på olika sätt. Här i Sverige har inte restriktionerna varit lika tuffa som på andra platser och samhället har fungerat relativt bra trots omständigheterna. Däremot har människor även här behövt ställa om och tänka annorlunda. Skolor har periodvis hållits stängda vilket har inneburit distansundervisning för eleverna. Många har fått lov att flytta hem sina kontor till vardagsrummet, hotell och -resturangbranschen kämpar för sitt liv och många företag har tvingats gå i konkurs.

***

Denna vecka vill jag fokusera på en positiv sida av denna annars mycket tragiska och svåra period. För trots allt hemskt vi kan läsa i media varje dag har det hänt mycket annat och jag tror att pandemin ger oss så mycket mer än vad vi kan se, ur en positiv aspekt.

***

Under det senaste året har jag sett otroligt mycket människor röra sig ute i naturen. Hela familjer motionerar tillsammans, cyklar säljs slut i butikerna jag upplever att plötsligt alla jag känner skaffat hund. Detta innefattar även mig och min familj. Aldrig tidigare har jag spenderat så mycket tid utomhus som under 2020 och 2021. Vi alla har en gräns för hur länge vi klarar av att sitta stilla eftersom det är naturligt för oss människor att vara aktiva. Dagens annars mycket självklara aktiviteter såsom att resa, shoppa, besöka mässor, sportevenemang och konserter har under det gångna året behövt bytas ut eftersom vi tillslut blivit tvungna att sysselsätta oss med det vi har nära till hands.

***

Jag upplever att vi har börjat upptäcka nya saker om oss själva. Har du äntligen fått tiden till att utöva en hobby du så länge längtat efter, börjat titta igenom lådor du knappt visste att du hade, rensat garaget, startat en renovering eller skapat en liten trädgård på din balkong. Förhoppningsvis har du om du inte gjort det tidigare fått möjligheten att sakta ned och därav börja uppskatta det du har omkring dig. Ditt hem är ett exempel på något som ofta förtjänar mycket mer uppmärksamhet och närvaro än vad det får. Har du tidigare spenderat väldigt lite tid i hemmet är det inte så konstigt att du ser på ditt hus eller din lägenhet som enbart ett förvaringsutrymme samt en plats att sova på. I en hektisk vardag är det inte helt naturligt för alla att reflektera särskilt mycket över den viktiga rollen hemmet faktiskt har. Vad gör du för att visa ditt hem uppskattning?

***

Vi måste inte resa för att vara lyckliga. Inte heller stressa till en kontor fem dagar i veckan för att lyckas med karriären eller spendera timmar i trånga, kala lokaler så fort det ska hållas möten. Pandemin har bidragit till att vi vågat kliva ut ur boxen som talar om för oss att vi förväntas göra på ett visst sätt. Vi vågar tänka om, tänka annorlunda och framförallt börja uppskatta och dra nytta av det vi har omkring oss. Det kanske inte är så dumt att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan och låta bilen stå kvar på parkeringen, fortsätta hålla möten digitala och på så sätt minska på resor. Kanske det till och med är möjligt att träffas utomhus eller ta en promenad och samtidigt vara närvarande på veckans budgetmöte.

***

Att detta är en tid för förändring är svårt att missa men jag tror att vi har mer kontroll över vilka typer av förändringar vi attraherar än vi tror. Fokuserar vi för mycket på motgångar och tragedi är det också det som kommer ta störst plats i våra liv. Försöker vi istället uppmärksamma den positiva utvecklingen hur liten den än må vara för just dig, kommer det bli allt lättare att låta positiviteten väga högst. ”Det finns inget ont som inte har något gott med sig” är ett välkänt talesätt som just nu verkligen är i sin rätta tid.

***

Tillägna några minuter efter att du läst detta till att reflektera över hur du har utvecklats under det senaste året. Kan du se några positiva skillnader i ditt liv om du jämför platsen du befann dig på vid samma tid förra året och var du befinner dig idag?

***

Hoppas du finner veckans inspiration givande! Ha en underbar vecka <3

Tova!

Följ och gilla oss gärna 🙂