En fröjdefull jul!

En fröjdefull jul!

oktober 23, 2019 0 av Ulrika Lembke

Kände du dig stressad när du såg att jag skrivit om julen redan i oktober? Då är det här inlägget till dig! Om inte så får du självklart läsa ändå om du vill 😉

Varje år vid den här tiden, då jag börjar längta till jul så kommer det över mig hur jag och många med mig låter sig påverkas av yttre faktorer på ett negativt sätt. Det här är ju naturligtvis giltigt året om men blir så extremt påtagligt just runt jul. När jag växte upp så upplevde jag det som att julen var ett otroligt stressfyllt krav. Min pappa tyckte inte om julen och det gick ingen förbi och jag förstår nu att det var det som lade grunden för min känsla kring jul. Julen såg man inte fram emot, den var kravfylld. Det som var kontrasten till detta var att jag på julaftons eftermiddag åkte till min mamma för att fira (skilda föräldrar) och där var känslan ljuvlig. Det var precis det där man förknippar med jul. Knäck, glögg, julklappar och julefrid. Men på grund av all stress jag alltid kände så hade jag alltid ont i magen och svårt att slappna av. Julen var rolig men jag mådde inte bra.

I vuxen ålder valde jag om. Min första dotter hade fyllt två och jag bestämde mig för att från och med nu så älskar jag julen och jag skapar mig den jul jag själv hade önskat som barn. Jag gick bort från alla traditioner och skapade min egen. För min dotters och för min egen skull. Från och med då så insåg jag också hur vi väljer själva. Det är vår inställning och våra val vi gör som skapar vår verklighet. Bara för att vi lever i ett konsumtionssamhälle som gör att vi matas med jul från tidig november så måste vi inte hoppa på tåget och bara för att man alltid enligt tradition har firat enligt ett specifikt schema så betyder det inte att det är så du måste göra. Gör ditt eget schema över hur du vill förbereda din jul. Har du svårt för trängsel i butiker så råder jag dig att köpa dina julgåvor på internet (eller kanske redan i juli). Idag finns allt du kan önska och mer därtill att tillgå där ute i etern. Det viktiga är att det får vara dina val. Man kan ju också fira utan klappar om man föredrar det.

Det svåraste för mig var valet att inte fira med den utökade familjen längre. Det kändes som att svika alla andra och beröva min dotter på den stora gemenskapen, men eftersom jag inte mådde bra av att stressa runt på besök så insåg jag att det var den känslan jag förde över på min dotter och det var det sista jag ville. Jag ville att hon skulle växa upp och känna att julen är det bästa som finns. En annan sak som jag upplevde jobbigt som barn var att vänta hela dagen på tomten och klapparna. Det var inte en mysig spänd förväntan som det var dagarna innan då klapparna låg under granen utan det var en oro som gjorde att jag mådde illa och inte ville äta, även om jag älskade julmaten så även där ville jag göra annorlunda i mitt nya firande.

MIN JUL

Tidigt på morgonen med tända ljus och julmusik i bakgrunden så öppnas två paket. Ett från morfar som alltid innehöll en finklänning till julafton och ett från mamma och pappa med något spel eller pussel eller pyssel i att ägna sig åt på förmiddagen då jag för övrigt alltid strosar omkring i pyjamas. Sedan vid luchtid efter gröten, så blev det ytterligare två. Alltid en film och sedan något mer roligt att sysselsätta sig med, kanske en bok. (Eventuellt åker kläder på vid den här tidpunkten också) På det här viset blev det aldrig något tjat och dessutom kom barnen ihåg från vem julklappen kom. Idag när barnen är stora så vill de gärna spara på julklapparna lite mer men det kan ju bero på att de blir färre med åren ;). Sen lagar vi maten tillsammans, idag är till och med barnen med om man har tur och så blir den avnjuten förhoppningsvis under längre tid än 10 minuter. Så är det mys i soffan kvar. På eftermiddagen ser vi på Kalle om vi vill och till kvällen så blir det filmen En Julsaga med Jim Carrey i huvudrollen. Det viktigaste för mig den här dagen är att njuta och få vara tillsammans, och för varje år som går så tackar jag mig för det beslut jag tog 2002. Då jag erövrade den fröjdefulla julen.

Det här är ju naturligtvis bara ett exempel på hur man kan byta ut stress mot frid men det är något som faktiskt fungerar, det vet jag ju av egen erfarenhet men det som är viktigt är att det är något som fungerar för dig! Hur ser din drömjul ut? Säger du att ingen jul vore det bästa så lovar jag dig att om du är riktigt ärlig mot dig själv så är det inte sant. Det är bara något helt annat du önskar än det du hitills upplevt. Se din drömjul framför dig och skapa den! Låt ingen stå i vägen för det. Fira för din egen skull, inte för andras. Med eller utan klappar, med eller utan julmat, med eller utan familjen, du väljer själv!

Den här julen har jag bestämt mig för att göra en julkrubba för första gången. Jag ska bygga hus av pepparkaksdeg och sen tänkte jag köpa lera till att göra alla figurerna. Det ska bli så himla roligt! Jag är absolut ingen konstnär men det är roligt att pyssla och jag ska försöka få med mig mina barn i skapandet också. Önska mig lycka till!

//Ulrika

Följ och gilla oss gärna 🙂