Att finna kärleken

Att finna kärleken

augusti 3, 2019 7 av Ulrika Lembke

Det är en av livets stora gåtor att finna kärleken och att sedan dessutom lyckas med en relation när man väl funnit den är ännu svårare många gånger. Man ska inte tro att man måste älska sig själv för att kunna bli älskad, så är det inte, men man ska veta att man kan bara ta emot och tro på kärleken i den grad man älskar sig själv och därför är självkärlek en absolut nödvändig ingrediens i en lyckad kärleksrelation.

Sen kommer vi till den delen som handlar om att ge sin kärlek till någon annan. Du kan ge hela ditt hjärta till någon, men om den personen du älskar inte tycker om sig själv så kan hen inte ta emot den. Det här är det som i relationer upplevs som att den andra parten är stängd i hjärtat. Det är inte ett stängt hjärta, det är ett hjärta som inte kan tro att kärleken är sann. Det kan vara ett sårat hjärta, ett bortglömt hjärta, ett övergivet hjärta, men det är inte stängt. Om en person blivit övergiven, speciellt tidigt i livet, så präglar det självbilden för lång tid framöver, kanske hela livet. Att bli övergiven kan få en person att känna det som att man inte är värd att älskas och då när man söker efter kärlek så drar man till sig personer som på ett eller annat sätt fortsätter att lämna. Någon som jobbar för mycket, eller dricker eller uppslukas av en hobby. Man söker upp någon som prioriterar andra saker än kärleken och relationen.

Det kan också vara så att man istället blir så rädd för att bli övergiven igen att man blir svartsjuk och kontrollerande och misstänksam. Det kan vara så att man hittar en väldigt kärleksfull partner som ger hela sitt hjärta men det spelar ingen roll då man inom sig är säker på att även den här personen kommer ge sig av. I längden driver man personen mer och mer ifrån sig på grund av den rädslan, tills det händer som man fruktat mest av allt. Man blir lämnad.

En person som inte älskar sig själv har stort behov av att bli bekräftad på olika sätt. Så om man tycker att ens partner borde vara si eller så eller göra ditt eller datt för att du ska känna dig älskad så är det just självkärleken som saknas, för en person som älskar sig själv fullt ut vill inte ha något annat av dig än ditt sällskap. Det räcker att du finns för någon som älskar sig själv och den dagen du själv är där mitt i självkärleken så kommer du få se just det att din checklista på vad din partner ska vara är näst intill obefintlig. Jag brukar säga att man ska vara försiktig med att ha en checklista för då är chansen att den du träffar har en också och då ska du leva upp till den, nej usch så vill vi inte ha det!

En person som inte älskar sig själv kan också vara extremt kärleksfull och omtänksam. Hen kan ge sin omgivning all den kärlek som hen önskar att få. Det kan bli så att man prioriterar alla andra människors behov före sina egna och tömmer sig helt på energi bara någon får en att känna sig behövd. För att känna att någon behöver en kan upplevas som att vara älskad. Men sen när man hjälpt klart så står man där ensam kvar och vanligtvis känner man….. men jag då? Det här är ett väldigt vanligt tema hos empater. Har man det här mönstret så är det jätteviktigt att lära sig att sätta sina egna behov först. Den dagen man gör det då kan man också möta någon där man bli sedd och bekräftad. Du behöver bara komma först.

Det är vanligt att man säger att en relation handlar om balansen mellan att ge och få eller ge och ta, men fakutm är att det handlar om balansen mellan att ge till andra och ge till sig själv. Det är det som är värdemätaren och den dagen de vågskålarna väger lika då är det väldigt troligt att du är redo att möta någon där du fullt ut känner dig älskad. När du inte längre behöver en partner för att fylla dina behov eller för att bekräfta dig, det är då du är redo och kan ta emot det.

Det bästa av allt är ändå att vi aldrig vill ge upp på kärleken. Visst finns det undantag men min erfarenhet genom väldigt många samtal genom åren och mitt eget liv såklart, säger att hur många gånger vi än blivit sårade, lämnade, lämnat osv, så är vi villiga att slänga oss upp på kärlekståget och försöka igen och det är tur, för varje person vi möter och har en relation med lär oss om oss själva och vår brist på självkärlek och vår förmåga att älska, till den dagen vi förstår att vi kan inte leta efter kärleken i en annan person. Vi kan bara älska. Älska oss själva först så kommer det andra med lätthet, men att älska sig själv är inte lätt alla gånger som vi vet.

Är det här ett stort tema i ditt liv? Har du svårt att älska dig själv? Då tycker jag du ska ge dig själv en kärleksgåva i form av en kurs i självkärlek. Det finns många olika i hela landet, från norr till söder så jag är säker på att du kan hitta en i närheten där du bor. Kanske blir det den störta kärleksgåva du någonsin får och tänk att den kom från den viktigaste personen i ditt liv, nämligen du <3

//Ulrika

Följ och gilla oss gärna 🙂