Frihet under ansvar

Frihet under ansvar

april 29, 2019 3 av Helena Bengtsson

Vi föds till det här livet som fria varelser, obegränsade och öppna inför alla känslor och intryck som kommer till oss. Som ”nykläckta” öppnar vi våra ögon till den här världen. Vi känner, vi förnimmer, vi ser och förundras. Allting är nytt, ett oskrivet blad. Som barn är vi oskuldsfulla, nyfikna, glada.

Livet går, åren passerar. Under denna tid kommer nya människor in i våra liv, nya intryck och möjlighet till att lära oss, förkovra oss. Både intellektuellt och via våra känslor och relationer. Detta i sig innebär att vi genom åren kommer att få uppleva och bemästra båda glädje, sorg, förvirring, eufori, missnöje, avundsjuka, svartsjuka och alla andra andra möjliga känslor och upplevelser vi kan ha och erfara. Vi får chansen att känna tillit, uppleva svek, känna styrkan i känslan hos stark förälskelse och kärlek, närheten och godheten i fin äkta vänskap. Glädjen och lyckan i att få se sin familj, sina barns glittrande ögon och godhet, få testas och utmanas av deras envishet och egenheter. Medgångar och motgångar går hand i hand. Under tiden växer vi och stärks av allting som vi genomgår. Vi faller och vi reser oss igen. För att vi måste och ibland för att vi inte har något annat val. Men bonusen till oss blir en inre styrka som blir starkare och starkare för varje dag som går. Vi blir mer av oss själva, vi vågar säga ifrån, vi vågar ta mer plats. Vi vågar säga nej, sätta gränser och ta mer tid till oss själva. Men vi vågar också ifrågasätta – ”Är detta något för mig?”, ”Behöver jag verkligen detta i mitt liv?”, ”Vad mår jag bra utav?”

Jag tycker att det är verkligt sunt att tänka efter, att känna efter, att reflektera och omstrukturera sitt liv så att det får finnas en större balans. Ibland får man strida för sin sak. Men om det är och känns rätt i hjärtat, då är det DIN sanning. Var rädd om den. Våga tala och uttryck den. Förstå att alla människor måste inte hålla med dig, måste inte tycka som dig. Det är fine. Det är faktiskt helt okej. Men din sanning är ändå din sanning och det är viktigt att inte du håller dina tankar och känslor inom dig, speciellt inte i de fallen där det är av vikt att du förmedlar och sätter gränser, markerar din vilja. Så var inte rädd för att stå på dig, var inte rädd för att följa ditt hjärta. För varje gång som du gör det så går det lättare. Du får mer flyt och du kommer att märka att människor lyssnar på dig – kanske inte på en gång – men på sikt kommer de att förstå dig bättre och respektera dig mer. Bara det är en vinst i sig. Att du vågar vara ärlig mot dig själv och din omgivning. Så var genuin, var äkta, var dig själv och var snäll mot både dig själv och de människor du har omkring dig. Livet är skört och vi behöver vara tacksamma för varje dag, varje sekund av det som vi får. Tiden är till låns. Var rädd om den! Och var rädd om dig!

Följ och gilla oss gärna 🙂